Unelmana tarkoituksenmukainen ja tehokas työskentely

19.4.2021

Kun katsoo ympärilleen ja havainnoi liiketoimintaympäristön muutosvauhtia alkaa hengästyttämään. Perinteiset mallit ja pysyvät toiminta-ajatukset eivät pidä pintaansa tässä kyydissä. Miten kehittää ja johtaa omaa kyvykkyyttä ja bisnestä alati muuttuvassa ympäristössä tuloksellisesti?

Osallistuin viikko sitten Business Coaching Instituutin järjestämään webinaariin, jossa Ria Parppei luennoi aiheesta Innostuksesta aikaansaamisen paloon. Kerrassaan sytyttävää sisältöä ja tuloksenteon kannalta ydinasiaa. Jäin pohtimaan tavoitteellisen toiminnan ja toimeenpanon aihepiiriä yksinyrittäjän näkökulmasta. Heitin luennoitsijalle tästä kysymyksenkin, johon hän vastasi omakohtaisen kokemuksenkin kautta.

Tarinahan menee yleensä näin: aluksi asetetaan bisneksen ja oman työn kannalta merkityksellinen tavoite ja tarkastellaan nykytilannetta toimintasuunnitelman pohjaksi. Innostus ja motivaatio tavoitetta kohtaan on huiman korkealla ja tehdään varma toimintapäätös: tätä tavoitetta kohti haluan mennä! Valitettavan usein alkuinnostuksen jälkeen yksinyrittäjän arkeen tulee niitä tulipalotyyppisiä ad hoc tehtäviä, lukuisia tärkeän työn keskeyttäviä juttuja ja uusia mielenkiintoisia asioita, joiden tekemiseen keskittyminen kuitenkin kohdentuu ja joista on helppo innostua siinä hetkessä. Kiirekin tuppaa usein tulemaan asioiden kanssa, kun on niin monenlaista tekemistä. Sitten motivaatio tavoitteen suhteen laskee ja sen alkuperäisen tavoitteen eteen tehtävät ponnistukset eivät tunnu enää niin merkityksellistä. Kuulostaako tutulta? Mihin se motivaatio oikein katosi?

Oman työvireen ja fokuksen ylläpitäminen ei ole helppoa, mutta kun siinä onnistuu, niin toimeenpanon tehokkuus nousee uudelle tasolle ja tarkoituksenmukaiset asiat menevät maaliin saakka. Syntyy tulosta ja onnistumisen fiilis. Pelkkä motivaatio ei riitä, vaan omaa toimeenpanon taitoa on todella tärkeä havainnoida, kehittää ja johtaa työarjessa määrätietoisesti. Vain sen avulla saa asioita aikaiseksi ja tavoitteet toteutuvat. Ria Parppein esittämään volition booster -malliin viitaten siihen on uskominen – tutkitusti.

Palaan vielä kysymykseeni, että miten on yksinyrittäjän toimeenpanon tehokkuuden laita,  kun ei ole esimiestä saati työntekijöitä ympärillä boostaamassa eteenpäin. Ria Parppei nosti vastauksessaan tärkeinä pointteina esille tavoitteiden merkityksellisyyden, omien voimavarojen riittävyyden ja toisten tarjoaman tuen.  Jos et ole onnistunut suuntaamaan tekemistäsi jonkun tavoitteen edistämiseksi, niin epäilykselläsi on viesti. Itseltään on tärkeä kysyä: Onko tämä tavoite minulle aidosti tärkeä? Miksi pyörittelen vain lillukanvarsia? Riittävätkö rahkeeni tähän nyt?

Yksinyrittäjän on työvireen kannalta hyödyllistä koota ympärilleen tärkeiden luottoihmisten joukko, joiden kautta saa nostatusta, kannustusta ja tukea yrittäjän polulla. Onko sinulla jo tällainen luotettavien voimaihmisten joukko ympärilläsi, joka tukee juuri sinun tehokasta työskentelyä unelmia ja tavoitteita kohti? Etsitään voimaihmisiä ja ollaan itse niitä.

 

#coachingtyöelämässä

#coaching

#yrittäjyys

#itsensäjohtaminen

0 kommenttia

Aiemmin blogissa:

Rohkiasti vaan!

Rohkiasti vaan!

Työpisteeni sijaitsee yhteisöllisessä toimistossa Rohkiassa Ylivieskan keskustassa. Rohkia on...

lue lisää

 

Mari Autio
business coach, yrittäjä

  • P. 040 0214 356
  • mari.autio@taitoavain.fi

 

Taitoavain Oy

  • Posti- ja käyntiosoite:
    Virastokatu 3 A 27
    84100 Ylivieska

Laskutustiedot

 

Ota yhteyttä!