Yrittäjyyden polulla

6.4.2022

Tätä kirjoittaessani on Taitoavaimen synttäripäivä. Haluan katsoa taaksepäin tuota 12 vuoden aikana kuljettua matkaa kiitollisuudella – nähdä mitä kaikkea olen saanut kokea ja kohdata yrittäjän polullani. Matka on ollut monivaiheinen; kivineen ja kantoineen, mutta myös auvoisine ja kuplivine tunnelmineen. Ja siltä väliltä.

Aloittaessani 2010 keväällä yrittäjänä, olin vielä äitiyslomalla. Epävarmana kaikesta kasailin osaamiseni kautta liikeideaa ja reissasin Pohjois-Suomessa osaamiskartoitusten tiimoilta. Muistan kuinka epävarma olin aluksi vetäessäni koulutuksia, mutta kouluttajakokemuksen karttuessa aloin jopa pitää siitä. Verkostoni laajenivat pikkuhiljaa ja uskaltauduin tukeutumaan muutamaan tuttuun yrittäjään sekä ELY:n kautta saamiini asiantuntijoihin. Miten olinkin niin noheva, etten jäänyt yksin, kun kaikki yrittäjyyden asiat tuntuivat niin mystisiltä. Myös yrittäjyyden riskit yhä pelottivat. Tekemistä kuitenkin riitti – opin tekemään kauppaa ja etsimään asiakkaita uusilta aloilta.

Seuraava isompi askel oli omaan toimistotilaan siirtyminen ja omien palveluiden jäsentäminen napakammaksi. Koin, että on päästävä monipuolisemmin hyödyntämään omaa osaamistani yrityksissä. Siinä kohtaan työyhteisöille tarjottava henkilöstökyselypalvelu syntyi. Se oli kasvun paikka, missä asemoin itseni kehittämiskumppaniksi, en niinkään asiantuntijaksi. Oma yrittäjäidentiteettini vahvistui ja myös näky siitä, miten haluan työtäni tehdä; ruohonjuuritasolla, ihmiseltä ihmiselle ja kuunnellen heitä.

Mutta. Yksinyrittäjyys on välillä haastavaa ja kuormittavaa, kun kaikki hommat on omissa käsissä.  Tulee pettymyksiä ja asiat eivät etene toivotulla tavalla. Näin kävi minullekin, vähän väsähdin yksin yrittämiseen. Kaipasin jotain uutta ja myös ihmisiä, joiden kanssa tehdä työtä. Lähdin palkkatyöhön elinkeinopalveluihin, koska yritysneuvonnan asiat ja kehittämistyö kiinnostivat minua. Sain tehdä työtä yrityskentässä ja opin hurjan paljon asioita. Taitoavain pyöri sivutoimisesti näiden vuosien ajan ja koko ajan minulla oli jotain omaakin bisnestä tai projektia meneillään. Yrittäjyys piti vahvasti otteessaan.

Urani isoin käännekohta oli, kun osallistuin syksyllä 2019 business coaching -koulutukseen Oulussa. Se avasi minulle aivan uuden suunnan, juuri sen mitä olin etsinyt. Kuin olisin tullut kotiin. Sain luopua tietämisen ja asiantuntijan haasteellisesta roolista. Sen tilalle tuli valmentaminen, kysyminen ja kuunteleminen. Business coaching tarjosi myös arvopohjan, joka vastasi omaani. Siirryin palkkatyöstä takaisin yrittäjyyteen maaliskuussa 2020. Vaikka pandemia oli heti sylissä, niin luovilla ratkaisuilla ja loikkaamalla nopsaan digialustoille selvisin poikkeusajasta ihmeen hyvin. Rohkian yrittäjäyhteisön tuki ja valo on ollut uskomaton voimavara ja on sitä edelleen.

Taitoavaimen yrittäjyys on minulle tänään innostumista, yhdessä tekemistä, itselle merkityksellisten asioiden edistämistä ja ennen kaikkea asiakkaiden auttamista. Kuljen rinnalla ja saan samalla itse paljon ja opin itsestäni uusia asioita. Se on suurempaa rikkautta, kuin mitä eurot ovat. Kiitos kaikki te, jotka olette minua eri mutkissa tuupanneet, tukeneet ja haastaneet. Yrittäjyys on mahtava tapa tehdä työtä – suosittelen!

0 kommenttia

Aiemmin blogissa:

Rohkiasti vaan!

Rohkiasti vaan!

Työpisteeni sijaitsee yhteisöllisessä toimistossa Rohkiassa Ylivieskan keskustassa. Rohkia on...

lue lisää

 

Mari Autio
business coach, yrittäjä

  • P. 040 0214 356
  • mari.autio@taitoavain.fi

 

Taitoavain Oy

  • Posti- ja käyntiosoite:
    Virastokatu 3 A 27
    84100 Ylivieska

Laskutustiedot

 

Ota yhteyttä!